Az FMT Keiko Harcművészet a Buddhista Főiskolán

koldulo

Idén, Kenéz László tanár úr szervezésének köszönhetően, a Buddhista Főiskola egy hét részes előadássorozatot indított, amely a zennel, a zen „gondolkodással” kapcsolatos művészetekbe nyújt bepillantást. Erre kapott meghívást Szabolcs, azon célból, hogy bemutassa a tudatosság fontosságát az FMT Keiko harcművészetben. Szabolcs örömmel fogadta a meghívást, egyetlen kikötéssel: ragaszkodott ahhoz, hogy a foglalkozás gyakorlati óra (is) legyen (amit egyébként a szervezők is szorgalmaztak).

Március 22-én körülbelül 25 ember volt kíváncsi az előadásra. Szabolcs elmélettel kezdett, amelyben kifejtette, mekkora szerepe van a helyesen értelmezett tudatosságnak a harcművészetek gyakorlásában. Az előadás a zenből indult ki: Szabolcs felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a zenben, a jó értelemben vett puritán (értsd közvetlenül a lényegre koncentráló) mentális gyakorlás mellett elsődleges szerepe van a testhasználatnak, a testtartásra való figyelésnek – ahogyan az FMT-ben is. Ugyanakkor kiemelte, hogy bár harcművészetének gyökere japán, az FMT Keiko harcművészet modern találmány, keretei túl kívánnak mutatni a korlátokon, és olyan általános igazságok és alapelvek kutatása nyomán és céljából jött létre, amelyek a harcművészetek, bővebben a mozgás, sőt, azon túl az élet bármely szegmensében jól használhatók.

Az előadás öt topikra koncentrált: egyensúly, erő vs. erőlködés, izoláció/integráció, egymásra hatás és időzítés. Az elméletet gyakorlat követte, amely során mindenki konkrét tapasztalatokat szerezhetett a fenti témák gyakorlati megvalósulásából. Szabolcs kiemelte, az FMT Keiko lényege a  valós tapasztalatszerzés, ezért megköszönte, hogy mindenki nyitottan fogadta a foglalkozást, amely – a résztvevők bevallása szerint – nagyon érdekes és élvezetes volt.

Köszönjük a lehetőséget, és Kamár Csabának külön a képen látható kolduló tálkát! :)

powerpoint-presentation.png