Beszámoló az FMT alaptanfolyamról

jegyzet

November 11-én tartottuk meg első FMT alaptanfolyamunkat, amely igazán nagy sikerrel zajlott le. A meghirdetett keret gyorsan megtelt, tizennégy résztvevő jelentkezett. A gyakorlók között voltak, akik hivatásszerűen foglalkoznak mozgással (funkcionális edzők, mozgásterapeuták, mozgáskutatók), volt, aki más művészeti (zenei) ágon jeleskedik, voltak harcművészek, és voltak, akik magánszorgalomból mozognak komolyabban, vagy "pusztán" tudatos mozgással a mindennapjaikat szeretnék könnyedebbé, majdani idősebb korukat egészségesebbé tenni. Egyszóval színes tábor jött létre, amely – s ez mindennél fontosabb! - nyitott szívvel fordult az FMT tanítási rendszere felé.

A gyakorlás öt órán át tartott, és öt gyakorlati blokkba tömörült a tananyag: elsőként saját tartáshibáinkat ismertük fel statikus pozíciók gyakorlása által. A második körben alapmozgások segítségével, a figyelem kiterjesztésével fejlesztettük testtudatosságunkat. Kijelenthető, hogy e két téma bőven kitöltötte volna az öt órát, ám érdekes blokkokkal (eszközös mozgások, földön mozgás, páros gyakorlatok) színesítettük a repertoárt. Minden egységet elmélet nyitott, mert a helyes megértés a helyes gyakorlás alapja.

 A visszajelzésekben a résztvevők egységesen pozitívumként emelték ki a gyakorlati jelleget, a jól felépített elméletet, és leginkább, hogy az oktató folyamatosan korrigálta hibáikat. Valóban, a közvetlen korrekció az FMT alapelve, melyet a kiscsoportos képzés tesz lehetővé.

 Az öt óra elröppent, még jó 45 percet rá is húztunk! A gyakorlók - bár saját bevallásuk szerint elfáradtak - szivacsként szívták magukba a tanításokat az utolsó percig. Fantasztikus, lélekben nyitott csapat jött össze, amellyel nagy öröm volt dolgozni, és e két oldalú örömteliségnek köszönhetően mindenki (tanulók és oktató egyaránt) hatalmas fejlődést mutatott!

Találkozzunk a haladó képzésen februárban vagy az újabb alapképzésen január végén!

 

Bővebb információ: www.freemovingtechnique.hu

Fényképek a workshopról: itt.

(Ezt a cikket egy az egyben a freemovingtechnique.hu oldalról vettük át.)