Beszámoló a szombati kölyök önvédelmi tréningről

erikkel

Óriási sikerrel és mély tapasztalatokkal zárult a Keiko Harcművészeti Akadémia és a KM5 Önvédelmi Iskola által közösen szervezett gyerek önvédelmi tréning december első szombatján.

Egyfelől, sajnos, egyre nagyobb szükségét láthatjuk, hogy gyermekeink rendelkezzenek önvédelmi ismeretekkel. Másfelől viszont azt látjuk, hogy a helyesen felépített tréning sokkal inkább a gyermekek helyes önképét és önbecsülését hivatott kiépíteni, mint agresszív technikai hozzáállást, s ezért nagyon fontos epizód a gyermek fejlődési horizontján. Most, szombaton először, de nem utoljára, ilyen workshopnak adott otthont az Akadémia.

IMG_8116.jpg

Az önvédelem leginkább mentális fogalom, kevésbé harci technikák rendszere. Célja (röviden) a konfliktus elhárítása, saját (helyesen értelmezett) keretünk felépítésével. A helyesen értelmezett keret nem „mászik” a másikéba, de a saját intim szférába határozottan nem enged be senkit. Ennek az alapelvnek a megtapasztalását konkrét gyakorlatok szolgálták, ahol gyerekek és szülők közösen gyakorolhatták az önvédelem alapjait.

Kicsik és nagyok külön, saját szintjükön ismerték meg jobban magukat a technikák által. Érdekes volt egy minkét tréningen résztvevő anyuka észrevétele, miszerint a nagyobbak sokkal inkább intellektuálisan oldják meg a feladatokat, s talán ezért kisebb hatásfokkal. Erik ezt a már erősebb egó kiépülésével magyarázta, amely a legfőbb ellensége a helyes helyzetfelismerésnek és megoldásnak – éppen ezért, kicsiknek s nagyoknak egyaránt érdemes ezen dolgoznia. A funkcionális hasznán kívül így válik az önvédelmi képzés is önmagunk mélyebb megismerésének eszközévé.

Az adott tréning általában egy-egy topik köré épül. A kicsiknél ez a „csúfolódás” volt, a nagyoknál most inkább a gyakorlatra koncentráltunk. De tény, hogy jó pár ehhez hasonló olyan panel van, amelyeket gyermekünkben tudatosítva komoly eszközt adhatunk számára ahhoz, hogy könnyebben kezelje esetleges konfliktusait az iskolában vagy akár az utcán.

Képek a Galériában!

Hamarosan újra találkozunk!

Keiko & KM5

IMG_8124.jpg
IMG_8142.jpg