A 21. SZÁZAD HARCMŰVÉSZETE. MODERNITÁS, HAGYOMÁNY ÉS SPIRITUALITÁS

Az FMT (Free Moving Technique) Harcművészet létrehozását az az igény teremtette meg, hogy a harcművészet hagyományos értékeit a modern kor értékeihez igazítsuk. Az FMT éppen ezért természetes, bárki által kivitelezhető mozgásokat kínál, amelyek a test egészségének megőrzését tűzik ki célul. Az FMT szabad mozgásra utal, amely mozgás tudati szabadságot (testtudatosságot) eredményez. A test és tudat mozgás általi felszabadítása mély tapasztalatokhoz vezet, amelyeket a harcművészet eszközeivel tartjuk frissen.

MILYEN HARCMŰVÉSZETI KÉRDÉSEKRE AD VÁLASZT AZ AUNKAI?

Ha többet akarsz olvasni erről, kattints ide.
Ha videóbemutatkozásunkat szeretnéd megnézni, kattints a képre.

Az ún. "utak", azaz "dó"-k (úgy mint karate-dó, aiki-dó, dzsú-dó, stb) múlt századi elterjedésével a harci művészetek a világ minden pontjára eljutottak, mindenki számára elérhetővé váltak. Rengetegen gyakoroltak és gyakorolnak világszerte, sokféle módszer és cél vezeti a gyakorlókat. De miért és milyen módon eddzünk?

Egyfelől, a harcosok képességeiket manapság könnyen összemérhetik, ha nem is a csatamezőn, hanem rigben, sokféle szabályrendszer szerint. Tehetséges és eredményes harcosok mindig is voltak, ám a versenyorientáltság általában- a klasszikus edzésmódszerekkel szemben - a rövid távon hatékony, élsportokra jellemző, ún. célhódító edzésmódszerek használatát szüli.

Másfelől vannak, akik a hagyomány útját járva ún. klasszikus harcművészeteket gyakorolnak. Ők sok esetben versenyek és megmérettetés hiányában nem szembesülnek technikájuk deficitjeivel, és elvesznek a hagyományos értékrend nem ritkán merev útvesztőjében.

Az FMT Harcművészet szerint az igazság középen van. Vissza kell térni a régiek edzésmódszereihez, tanren elvű szemléletéhez, de azok működőképessége, hatékonysága felett nem hunyhatunk szemet.

 

HARCMŰVÉSZET ÉS SPIRITUALITÁS?

Harcművészeti gyakorlással az embernek több célja lehet: önvédelem, kézségfejlesztés, mozgás, lelki fejlődés, stb. A 21. század komoly változásokat hoz számunkra, és talán mindennél fontosabb, hogy (egyszerűen fogalmazva) jobb emberré váljunk. Ez az út önmagunk mélyebb megismeréséhez vezet. Ezen az ösvényen bármely irányzat segítséget nyújthat. Az FMT a harcművészet eszközeit kínálja, amelyek segítségével bepillantást nyerhetünk elme uralta, egós természetünkbe, amelyet gyakorlással bonthatunk. A mozgások során végső soron olyan elvek felismeréséhez szerzünk közvetlen tapasztalatokat, mint a központunk és lelki egyensúlyunk megtartása, a félelem felismerése, a nem-akarásban rejlő potenciál, az el- és megengedés.

 

MIRE FÓKUSZÁL ELSŐSORBAN AZ FMT HARCMŰVÉSZET A TESTHASZNÁLATOT ILLETŐEN?

Az FMT rendszerben a hangsúly nem a technikán (vazán) van, hanem a testhasználaton. Elképzelése szerint, a testhasználat természetessé tételével a technikák is természetesen születnek meg. Elveszett természetességünk, helyes testhasználatunk visszanyerése tudatosság és azon dolog felismerés által kezd újra formát ölteni, hogy emberi mivoltunkról elkezdjük lehántani a fölösleges terheket, rossz szokásokat, beidegződéseket. Ez csakis kutatás által valósulhat meg. Az FMT edzésmódszere a régiek tanren elvű, a végletekig elmenő, önnön valónkat lecsupaszító gyakorlása. Hangsúly az erőlködés mentességen, a test belső, bonyolult összefüggéseinek megfigyelésén, a belső egyensúlyon, a test függőleges és vízszintes tengelyeinek helyes beállításán, a gravitáció felhasználásán, az ellenfél erejének befogadásán és ütközésmentes feldolgozásán, ill. a spirális erővonalak hatékony használatán van.

Mindezek felismerésének lehetősége harci rendszerektől független, mindenki számára jól hasznosítható. Nem véletlen, hogy sok gyakorló érkezik más stílusokból (aikidó, karate, mma, kick box, stb.), mert e régi-új szemlélet potenciáljukat más dimenzióba helyezheti. A helyes és általános testhasználati alapelvek miatt gyakorolják táncosok, színészek, jógagyakorlók is.